To English version

NIEUWSBRIEF

Klik hier om Nieuwsbrief 11 te lezen

Klik hier om Nieuwsbrief 10 te lezen

Klik hier om Nieuwsbrief 8 te lezen

Klik hier om Nieuwsbrief 7 te lezen

Klik hier om Nieuwsbrief 6 te lezen

Klik hier om Nieuwsbrief 5 te lezen

Klik hier om Nieuwsbrief 4 te lezen

Klik hier om Nieuwsbrief 3 te lezen

Klik hier om Nieuwsbrief 2 te lezen

Klik hier om Nieuwsbrief 1 te lezen

Nieuwsbrief 9: januari - juli 2006

Het nieuwe jaar begint muzikaal op 11 januari met een concert in Amsterdam, in Joods Verzorgingshuis Beth Shalom. Eleonore en ik spelen daar ons programma met muziek van vervolgde en veelal vergeten joodse componisten', werk van o.a. Leo Smit, Rosy Wertheim en Dick Kattenburg. Het is speciaal om dit programma te spelen voor een publiek, dat de tweede wereldoorlog aan den lijve heeft meegemaakt. Nog specialer is, dat mijn moeder (91) een van de bewoners van dit Verzorgingshuis is en zo weer eens een concert van mij meemaakt.

Op16 januari speel ik weer in de Amsterdamse Uilenburger Synagoge op een concert met Jacobien Roozemond en Joris van Rijn (viool), Michael Stirling (cello) en Eleonore. Het programma vermeldt werken van Daniël Belinfante (kwartet voor 2 violen, cello en piano), Darius Milhaud (Sonate voor 2 violen en piano), Chiel Meijering (Ballroomdances voor fluit en piano, wereldpremière) en de Nederlandse première van het fluit-piano werk van Ganesh Kumar, dat we vorig jaar in India ten doop hielden. De NPS neemt het concert op en de opname van het stuk van Ganesh blijkt zo goed gelukt, dat we hem later zo kunnen gebruiken op onze CD van het 6 Continenten Project.

Op 22 januari spelen Eleonore en ik in Haarlem in de Lutherse kerk in de kamermuziekserie van 'Koot piano's': op het programma C.P.E.Bach, Schumann, Fauré, Poulenc en een selectie uit het 6 Continenten Projekt. Ook al speel ik graag eigentijdse muziek, het spelen van klassieke stukken in een mooie kerk is toch wel heel bevredigend. En de combinatie van klassiek en eigentijds op zo’n avond werkt eigenlijk heel goed.

Op 14 februari speel ik Lantaarn/Venster in Rotterdam een ‘In Memoriam programma’ met o.a. première van 'Blues voor Paul' (in memoriam Paul Termos) van Hans Koolmees, met een lengte van 40 minuten het langste stuk, dat ik ooit gespeeld heb. De motorische, compacte componeerwijze van Paul Termos heeft Hans Koolmees uitgebeeld in een stuk, waarin de pianist een gedicht van Cornelis Vaandrager over een Olivetti typemachine moet voordragen. De voorbereiding van het stuk heeft veel tijd gekost, Hans heeft me er zeer behulpzaam bij terzijde gestaan. Nu maar hopen, dat het niet bij deze ene uitvoering zal blijven. Het programma vermeldt verder werk van Johanna Bordewijk Roepman ('Sonate 1943'), Kees van Baaren (Sonatine, in memoriam Willem Pijper), Hans van Sweeden (3 Nachtstücke), Dante Oei ( Blues in memoriam Hans van Sweeden), Paul Termos (Blues for Marcel W.), Rudi van Dijk (A touch of the blues) en Guus Janssen (Blauwbrug, in memoriam Gerard Kraanendonk). De Concertzender neemt het concert op.


In Gallerie de Ossenberg, vlakbij Middelburg, ben ik in februari weer eens te gast, dit maal met Eleonore Pameijer, met ons programma van Nederlandse, joodse componisten uit het interbellum (o.a.Smit, Wertheim, Kattenburg en Richter). Tevens presenteren we onze nieuwe CD 'Treasures 1937-1944' (zie discografie).
De volgende ochtend zijn we te gast in ‘Vrije Geluiden', het muziekprogramma van de VPRO op Nederland 3. Hans Flupsen interviewt ons over de twee nieuwe CD's van Eleonore en mij, de ‘Treasures’ CD en de binnenkort uit te brengen CD van ons 6 Continenten Project. We voeren enkele stukken van beide CD’s uit. Het is weer verbazend hoe groot de impact van het medium TV is: na een radio-uitzending krijg ik nauwelijks reacties, in de dagen na deze TV uitzending blijken veel mensen in mijn omgeving ons gezien te hebben.

In de Uilenburger Synagoge speel ik op 20 februari met Ursula Schoch (viool) en Irene Maessen (sopraan). Naast jazzgeïnspireerd werk voor viool en piano van Aaron Copland, Wilhelm Grosz en Erwin Schulhoff voeren we liederen uit van Martha Belinfante, Reina Colaço Osorio-Swaab, Henriëtte Bosmans en John Borstlap en de Pianosonate 1943 van Johanna Bordewijk-Roepman. Met Ursula speel ik hier voor het eerst en het bevalt ons zo goed, dat we besluiten onze samenwerking voort te zetten als viool-piano duo.

De eerste buitenlandse reis van het jaar, in maart, gaat naar Bosnië. Ik vertrek als eerste - Eleonore reist mij later achterna - om in Mostar in het Pavarotticenter een concert voor kinderen te geven met als thema 'Spring and Hope'. Het optreden is georganiseerd door Warchild en hun Bosnische partner Educon. Zo’n 70 scholieren luisteren in een ijskoude zaal, waar iedereen zijn jas aanhoudt. Ondertussen tekenen de kinderen hun visie op ‘Mostar en de lente’. De beroemde brug, die tijdens de oorlog in 1994 is vernield door de Serviërs, is inmiddels herbouwd (en komt in heel wat van de tekeningen terug), maar de weg naar een betere verstandhouding tussen Moslims en niet-Moslims in Mostar zal nog lang zijn.
In Sarajevo geven Eleonore en ik een concert in het Bosnjacki Instituut in het kader van het Sarajevo Winterfestival. We spelen er ons 6 Continenten programma, met o.a. een werk van de Bosnische componist Milan Prebanda. Dit programma herhalen we in Banja Luka in het Cultureel Centrum 'Banski Dvor'. Het is een paar dagen na de dood van Milosevic en op het centrale plein van de hoofdstad van de Republika Srbsca (het Servische gedeelte van Bosnië) branden kaarsen bij de portretten van de overleden leider.

Later die maand reizen we naar Praag, waar we in de Spaanse Synagoge ons ‘joodse programma’ spelen. Ook dit is weer zo’n bijzondere lokatie om deze muziek te spelen en het brengt ons op het idee om te proberen deze muziek ook in andere landen te presenteren, die een rijke joodse geschiedenis hebben. Bij terugkomst leggen we kontakten in Boedapest, Boekarest, Sofia, Pilsen, Warschau, Athene, Kiev en in de drie Baltische hoofdsteden Tallin, Riga en Vilnius. We hopen in 2007 in een aantal van deze steden ons programma uit te voeren. Ook vanuit de joodse gemeenschappen in Curacao, Argentinië, Uruguay en Chili is belangstelling daarvoor.

Eind maart vindt onze derde Oost-Europese reis plaats. In Skopje geeft Eleonore een masterclass op het Conservatorium en houd ik een lecturerecital over mijn Bluesproject. We spelen er ook op het Festival ‘Days of Macedonian Music’ in een eeuwenoud Turks badhuis, dat nu het Gemeentelijk Museum huisvest. We hebben veel kontakten met componisten, onder wie Jana Andreevska en Gose Kolarovski. Onze vrienden Rafet Rudi en Valton Bequiri zijn vanuit Prishtina overgekomen om het concert bij te wonen.
Een uitgebreid artikel over deze drie Oost-Europese reizen zal in het najaar van 2006 verschijnen in het tijdschrift ‘Mens en Melodie’.

Op 8 april presenteren we in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ onze nieuwe CD van het Zes Continenten Project: ‘Spanning the Globe’. We hebben deze CD kunnen maken met steun van de UNESCO (in het kader van het 60-jarig bestaan van de organisatie) en van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Jan Hoekema, directeur van de afdeling Internationaal Cultuurbeleid van dat Ministerie. Na het presentatieconcert kan het publiek een expositie bekijken van kindertekeningen uit Kosovo, Indonesië, Bolivia, Sri Lanka en India. De tekeningen komen uit de collectie van creatief therapeute Cara Boerwinkel, mijn vrouw, die kindertekeningen uit de hele wereld verzamelt. Deze tekeningen komen uit de landen, waar ook de op de CD vastgelegde composities afkomstig zijn.

In het Amsterdams Historisch Museum spelen we op 11 april bij de opening van de tentoonstelling 'Anne Frank, een leven in brieven'. We voeren stukken uit van Leo Smit en Dick Kattenburg voor een gehoor met o.a. burgemeester Job Cohen van Amsterdam en Prinses Maxima, aan wie ik ook nog onze CD ‘Treasures’ kan aanbieden.

Op de Muziekschool Amsterdam-Zuid geven Eleonore en ik weer net als vorig jaar een concert met 'Verboden Muziek' (Leo Smit, Dick Kattenburg e.a.) voor leerlingen van de Nicolaas Maesschool in het kader van de Ravensbrückherdenking op 23 april. Het Ravensbrückmonument op het Amsterdamse Museumplein, waar die herdenking plaatsvindt, is door de school geadopteerd. Mijn zoon Nathan zit dit jaar in de zevende groep en zal aan de herdenking meedoen. Nu zit hij tussen zijn klasgenoten bij ons concert.

Op 21 april vertrek ik met Eleonore naar de Verenigde Staten, voor het derde achtereenvolgende jaar. We vliegen naar Newark en vandaaruit rijden we met een huurauto naar de diverse concertlokaties: het National Yiddish Book Centre in Amherst (MA), waar we spelen in het kader van het 'Go Dutch!' Festival. In Springfield (MA) spelen we in het Hatikvah Holocaust Education Center op Jom Ha Sjoah, de jaarlijkse herdenkingsdag van de Holocaust.
Op Princeton University presenteren we ons 6 Continenten Project met o.a. de première van 'Some Melodious Sonnet' van Joseph Landers (USA). We herhalen dat concert in Montevallo (Alabama) op Montevallo University waar Joseph doceert. De gemoedelijke en warme sfeer van het Zuiden bevalt ons goed. Op onze vrije ochtend plukken we aardbeien onder een warme zon.
Op de dag van vertrek geef ik nog een huisconcert met de bariton Robert Osborne in zijn appartement in New York. We hebben elkaar via de muziek en het Internet leren kennen en willen in de toekomst gaan samenwerken. De jazz en de Franse liedkunst is ons raakvlak.

Op 4 mei spelen we na de dodenherdenking in de Synagoge van Zwolle in het kader van het Bevrijdingsfestival Zwolle - werk van o.a. Leo Smit, Daniël Belinfante en Dick Kattenburg.

Op 10 juni verzorg ik twee optredens in Den Haag op de open dag van het Nederlands Muziek Instituut. Het thema van de open dag is ‘Mozart en de dans’ en mijn programma sluit daarop aan met het thema 'De dans in de Nederlandse muziek' met werk van Belle van Zuijlen, Dirk Schäfer, Leo Smit, Rudolf Escher, Herman Strategier en Dolf de Kinkelder.

Op 10, 11 en 12 juli ben ik met Cara in Barcelona. Ik speel daar Mompou’s ‘Musica Callada’ voor aan pianiste Alicia de Larrocha, 83 jaar oud, niet meer actief op het podium maar nog steeds the grand, old lady van de Spaanse pianomuziek. Zij kende Mompou goed en het vierde ‘cahier’ van de ‘Musica Callada’, het hoofdwerk van Mompou, is aan haar opgedragen. We brengen ook een bezoek aan Mompou’s weduwe , de pianiste Carmen Bravo. Zo ben ik goed voorbereid op de CD-opname van ‘Musica Callada’, die ik later in juli in Amsterdam zal maken.
Over mijn bezoek aan Alicia de Larrocha en Carmen Bravo zal later eveneens in ‘Mens en Melodie’ een artikel gepubliceerd worden.

Tijdens de twee hittegolf van deze zomer bereid ik me voor op de CD-opname van ‘Musica Callada’ van Mompou in het Bethaniënklooster in Amsterdam.